11. dubna 2025
Kategorie: PR tipy

Speciál ze Starobrna letos opět rozzáří jarní svátky, do hospod dorazí tisíce hektolitrů Zeleného piva

Svátek jara letos opět přivítá oblíbený velikonoční nápoj – Zelené pivo. Ve čtvrtek 17. dubna, tedy na Zelený čtvrtek, se po celé České republice otevřou sudy s tímto netradičně zbarveným speciálem z pivovaru Starobrno. Tradiční zelený mok je u nás vařen již řadu let a těší se mimořádné oblibě, zejména na Moravě. Letos se ho pro české i moravské pivaře připravilo celkem 4 350 hektolitrů.

Brno v hlavní roli velikonočního piva

Přestože Zelené pivo teče proudem v hospodách po celé republice, jeho největší slávu každoročně zažívá Brno – město, kde tento pivní speciál vzniká. Právě na Mendlově náměstí, v těsné blízkosti pivovaru Starobrno, se každoročně pořádá slavnostní ochutnávka, která přitahuje davy návštěvníků. Letošní program nabídne tři živé koncerty a k tomu exkurze do pivovaru, během nichž si mohou zájemci pivo zdarma vyzkoušet přímo z tanku.

Ředitelka pivovaru Klára Konupčíková k tomu dodává: „Zelené pivo má stále obrovskou popularitu, což nás těší. Chceme tak přispět ke sváteční atmosféře nejen v Česku, ale i na Slovensku. Vždy ho připravujeme v množství, které přes Velikonoce stačí – od začátku je to totiž pivo určené právě pro tento svátek.

Tajemství chuti a barvy ukryté v bylinkách

Výroba Zeleného piva je precizní proces, který se nemění již dlouhá léta. Vaření začíná tradičně na přelomu ledna a února. Základem je kvalitní voda, světlý ječný slad z Moravy a aromatický Žatecký poloraný červeňák. Pivo se vaří klasickým způsobem na dva rmuty. Výjimečnost nápoje ale spočívá v přidání tajného bylinného výluhu, který se přimíchává do mladiny v přesně určenou chvíli. Receptura bylinného extraktu zůstává střeženým tajemstvím, přičemž každá fáze jeho přípravy je důkladně sledována, zejména kontakt bylin s vroucí vodou.

Po osmidenním spodním kvašení následuje několik týdnů zrání při nízké teplotě, zhruba jeden stupeň Celsia. Právě během tohoto procesu pivo získává svou jemnou chuť, typickou vůni a šmrnc. Do výsledného nápoje se přidává také likér, který spolu s výluhem a speciálně připraveným sladem z Prostějova dotváří charakteristickou zelenou barvu.

Zelené pivo je výsledek několika klíčových faktorů – kromě sladu a bylin hraje roli i unikátní technologie výroby. Všechny suroviny spolu vytvářejí jedinečný chuťový zážitek,“ vysvětlil sládek Starobrna Jiří Brňovják.

Kam si jít na zelené? Pomůže web

Milovníci tohoto sezónního speciálu si mohou Zelené pivo vychutnat v mnoha restauracích a hospodách po celé republice. Před Velikonocemi bude opět zveřejněn aktuální seznam podniků, které jej budou mít na čepu, na oficiálních stránkách www.zelenepivo.cz.

Připít si na svátky jara zeleným půllitrem se tak letos může opravdu každý. Ať už na terase s přáteli, nebo během velikonočních oslav v rodném městě, Zelené pivo k českým Velikonocům už neodmyslitelně patří.

Líbil se ti článek? Sdílej jej přátelům: