
Vyzkoušejte sušené maso neboli jerky
Jerky je syrové maso, ze kterého je odstraněn tuk, následně je nakrájeno na proužky a vysušeno, aby nedošlo k znehodnocení. Toto sušení obvykle zahrnuje přidání soli, aby se zabránilo vývoji bakterií v mase. Slovo „jerky“ je odvozeno od slova „ch’arki“ (v Kečuánštině, jazyce jihoamerických Indiánů, výraz pro sušené, solené maso).
Sušené maso v Evropě
Navzdory obecnému přesvědčení, že technologie sušeného masa byla přivezena Kryštofem Columbem z Ameriky, se na území Evropy sušené maso jedlo již ve 12. – 15. století př. n. l., tedy více než 2700 let před objevením Ameriky.
Naši předci dobře věděli, že vysušením a mírným nasolením si maso uchová svou veškerou výživovou hodnotu, a především se prodlouží jeho trvanlivost. Více než 2000 lety prověřenou technologii nemá smysl měnit.
Výroba jerky ve Fine Gusto Nature
Společnost Fine Gusto Nature, která je aktuálně největším českým výrobcem sušeného masa, používá k výrobě jerky pouze vybrané kusy libového masa z farem od menších zemědělců.
Jemně nasolené plátky (vždy méně než 2 procenta soli) masa silné 4 mm, suší po dobu několika hodin tak, aby si zachovaly chuť opravdového masa. Nasušené plátky následně ručně nakrájí na menší kusy, které jsou ideální ke konzumaci.
Zdroj/ foto: Fine Gusto