Poctivá belgická piva, která byste rozhodně měli ochutnat
Češi se zaslouženě těší pověsti tradičního pivního národa. V posledních letech u nás vyrostly na každém rohu minipivovary se speciály z lokálních surovin a ve větších i menších městech se otevírají speciální pivní prodejny. Celá řada hospod a restaurací pořádá degustační večery a na náš trh se také dostávají zajímavá piva ze zahraniční produkce, nejčastěji německá a belgická. A právě belgická pivní tradice je od té naší natolik odlišná, že vás tamní piva svou chutí překvapí. Tyhle kousky byste si neměli nechat ujít.
Verhaeghe 16° Duchesse de Bourgogne
Šestnáctistupňový svrchně kvašený speciál pojmenovaný na počest vévodkyně Marie Burgundské je pro svou chuť občas přezdívaný ječné víno. Při jeho vaření proběhnou dvě řízené fermetace a pivo pak rok a půl dozrává v tradičních dubových sudech, což mu dodává charakteristický chuťový dozvuk. Jako tradiční belgické pivo typu red ale chutná Duchesse de Bourgogne lehce kysele s ovocnými tóny.
Tripel Karmeliet
Jako tripel bývají v Belgii označována velmi silná svrchně kvašená piva. Ani toto velmi oblíbené pivo s obsahem alkoholu 8,4 % není výjimkou. Zvláštností piva Tripel Karmeliet je, že je vařeno ze tří různých sladů – ječného, pšeničného i ovesného. Tripel Karmeliet se se svou unikátní chutí skvěle hodí k belgickým a francouzským sýrům, zejména těm plísňovým.
Chimay Blue
Abychom nezapomněli také na tmavá piva, zařadili jsme na náš seznam také tradiční trapistické pivo Chimay Blue. Chuť tmavého piva je však v tomto případě velmi jemná a projevuje se až v pozdějších karamelových tónech, prvními dojmy Chimay Blue připomíná tripely. Podobně jako tripel totiž může Chimay Blue zrát v lahvi i dlouhé roky.
Belgie pochopitelně milovníkům chmelového nápoje nabízí celou řadu dalších skvělých piv, kromě těch vyjmenovaných v našem dnešním článku stojí za zmínku například:
- La Chouffe Blonde D’ardenne
- Troubadour Magma
- Westmalle Tripel
- Pauwel Kwak